Articulațiile formează conexiunile dintre oase. Acestea oferă sprijin și vă ajută să vă deplasați. Orice deteriorare a articulațiilor cauzate de boală sau vătămare poate interfera cu mișcarea dvs. și poate provoca multă durere. Multe afecțiuni diferite pot duce la articulații dureroase, inclusiv osteoartrită, artrită reumatoidă, bursită, gută, tulpini, entorse și alte leziuni. Durerea articulară este extrem de frecventă. Într-un sondaj național, aproximativ o treime dintre adulți au raportat că au avut dureri articulare în ultimele 30 de zile. Durerea la genunchi a fost cea mai frecventă plângere, urmată de dureri de umăr și șold, dar durerea articulară poate afecta orice parte a corpului, de la glezne și picioare până la umeri și mâini. Pe măsură ce îmbătrânești, articulațiile dureroase devin din ce în ce mai frecvente.
Durerea articulară poate varia de la ușor iritant la debilitant. Poate dispărea după câteva săptămâni (acut) sau poate dura câteva săptămâni sau luni (cronice). Chiar și durerea pe termen scurt și umflarea articulațiilor îți pot afecta calitatea vieții. Oricare ar fi cauza durerii articulare, o puteți gestiona de obicei cu medicamente, terapie fizică sau tratamente alternative. Medicul dumneavoastră va încerca mai întâi să diagnostice și să trateze afecțiunea care vă cauzează durerea articulară. Scopul este de a reduce durerea și inflamația și de a păstra funcția articulară.
Care sunt cauzele comune ale durerii articulare?
Opțiunile de tratament includ: medicamente Pentru dureri articulare moderate până la severe, cu umflare, un medicament anti-inflamator nesteroid sau fără prescripție medicală (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofenul (Advil, Motrin) sau naproxenul de sodiu (Aleve), pot oferi alinare. O nouă generație de AINS cunoscute sub numele de inhibitori Cox-2 (celcoxib) este de asemenea bună pentru ameliorarea durerii, dar toate, cu excepția unuia dintre aceste medicamente (Celebrex), au fost eliminate de pe piață din cauza unui risc crescut de atac de cord, accident vascular cerebral și altele evenimente cardiovasculare. AINS poate avea, de asemenea, reacții adverse, potențându-vă riscul de sângerare gastrointestinală.
Dacă aveți dureri mai ușoare, fără umflare, acetaminofenul (Tylenol) poate fi eficient. Aveți grijă atunci când luați acest medicament, mai ales dacă beți alcool, deoarece doze mari pot provoca leziuni hepatice. Din cauza riscurilor, ar trebui să luați oricare dintre aceste medicamente pentru durere cu prudență. Dacă durerea dvs. este atât de severă încât AINS și medicamentele Cox-2 nu sunt suficient de eficiente, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un medicament contra opioidului mai puternic. Deoarece medicamentele opioide pot provoca somnolență, ar trebui să le folosești doar sub îngrijirea medicului. De asemenea, pot provoca constipație, pe care le puteți ameliora luând laxative.
Care sunt cauzele comune ale durerii articulare? Durerea articulară poate fi cauzată de leziuni sau boli care afectează oricare dintre ligamentele, bursa (de exemplu, bursită) sau tendoanele care înconjoară articulația. Vătămarea sau boala (de exemplu, boli autoimune lupusul eritematos sistemic și artrita reumatoidă) pot afecta, de asemenea, ligamentele, cartilajul și oasele din articulație, ceea ce duce la o articulație dureroasă. Durerea este, de asemenea, o caracteristică a inflamației articulare (artrita) și a infecției (de exemplu, boala Lyme) și poate fi o trăsătură a tumorilor rare ale articulației (de exemplu, sinovita villonodulară pigmentată) sau a sindromului de oboseală cronică.
Care sunt semnele și simptomele durerii articulare? Artralgia poate fi agravată prin mișcare, presiune sau rezistență la greutate cu activitate. Durerea articulară poate fi asociată cu semne și simptome precum rigiditatea articulației, căldura locală, umflarea și sensibilitatea. Când ar trebui să-l chem pe doctor despre dureri articulare? Dacă aveți simptome care persistă după o săptămână, acesta trebuie evaluat de către un medic de sănătate. Mai mult decât atât, durerea severă a articulației trebuie evaluată medical cât mai curând posibil.
Oamenii pot lua medicamente pentru a controla durerea și inflamația.
Care sunt examenele și testele pentru durerea articulară? Profesionistul din domeniul sănătății va avea un istoric al simptomelor dvs. care duce la și este asociat cu durerea articulară. Ce activitate (activități), dacă există, pe care le-ați făcut atunci când au început simptomele durerii articulare ar trebui discutate. De asemenea, este important să discutăm condițiile de agravare și ameliorare care afectează gradul de durere. După o examinare, ar putea fi necesare teste suplimentare, inclusiv teste de sânge și radiografii sau alte studii imagistice. Ocazional, scanarea RMN este utilă dacă problema necesită definire suplimentară. Tratamentul durerii articulare este direcționat către cauza precisă de bază. Dacă problema este o vătămare, tratamentul inițial include adesea repaus, aplicații la rece și medicamente antiinflamatorii.
Medicamente suplimentare pentru controlul durerii pot sau nu să fie necesare. Terapia fizică de reabilitare treptată poate fi necesară. Dacă cauza durerii articulare este legată de artrită, pot fi recomandate medicamente antiinflamatorii, urmate de alte medicamente direcționate către cauza artritei. Dacă există boli ale osului, ligamentului sau cartilajului, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Auto-îngrijirea inițială pentru durerile articulare la domiciliu ar putea include remedii naturale, cum ar fi odihna și aplicarea la rece.
Oamenii pot lua medicamente pentru a controla durerea și inflamația. În cazul durerilor articulare cronice, este necesară o evaluare medicală efectuată de un medic de sănătate. Care este tratamentul medical pentru durerile articulare? Tratamentul medical depinde de cauza care stă la baza durerii articulare, după cum am discutat mai sus. Durerea de artrită poate necesita medicamente antiinflamatorii și o varietate de alte medicamente în funcție de tipul de artrită. Chirurgie poate fi necesară pentru cartilaj sau ligamente.
La persoanele în vârstă, durerea articulară care se înrăutățește
Durerea articulară este o problemă foarte frecventă cu multe cauze posibile, dar de obicei este rezultatul unei accidentări sau artrite. La persoanele în vârstă, durerea articulară care se înrăutățește constant este de obicei un semn de artroză. Poate afecta doar 1 articulație sau multe. Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă aveți simptome persistente de artroză. Informațiile și sfaturile de pe această pagină nu trebuie utilizate pentru autodiagnosticarea stării dvs., dar vă poate oferi o idee mai bună despre ceea ce vă cauzează durerea.
Dureri la genunchi Articulația genunchiului este probabil cea mai frecvent afectată articulație și este deosebit de vulnerabilă, deoarece are toată greutatea corpului. Dar durerea la genunchi nu este întotdeauna o problemă articulară. Aflați despre cele mai frecvente cauze ale durerii de genunchi și ce ar trebui să faceți. Inflamarea căptușelii articulare Dacă ați rănit articulația recent și devine din nou dureroasă, stratul subțire de țesut care căptușește articulațiile și tendoanele poate fi inflamat, afecțiune numită sinovită traumatică. De obicei, nu provoacă nicio roșeață sau căldură. Ar trebui să poți gestiona umflarea legată de leziuni la domiciliu cu medicamente antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, un pachet de gheață și odihnă.
Guta sau pseudogout Dacă pielea peste articulație este fierbinte și roșie, iar durerea vine în atacuri repetate, cauza este probabil să fie fie gută, fie pseudogout. Ambele sunt tipuri de artrită. Guta afectează de obicei articulația degetului mare înainte de a afecta alte articulații. Este important să diagnosticați corect gută, deoarece tratamentul va preveni atacurile viitoare de durere articulară și dizabilitate. Pseudogoutul este similar cu guta, dar de obicei afectează mai întâi articulația genunchiului. Consultați medicul dumneavoastră de familie dacă credeți că aveți gută sau pseudogout. Sângerare în spațiul articular Dacă ați avut recent o leziune a articulației genunchiului, cum ar fi un ligament rupt sau o fractură a genunchiului, aceasta poate provoca sângerare în spațiile articulare.
Aceasta este cunoscută sub denumirea de hemartroză. Acest lucru este mai probabil să se întâmple dacă luați anticoagulante, cum ar fi warfarina. Artrita reumatoida Artrita reumatoidă este un tip de artrită care provoacă dureri și umflături la nivelul articulațiilor, de obicei mâinile, picioarele și încheieturile. Durerea poate să vină și să meargă în fazele incipiente, cu perioade lungi între atacuri. Te poate face să te simți în general rău și obosit. Aflați mai multe despre simptomele artritei reumatoide Deteriorarea cartilajului în partea din spate a colțului Durerea de genunchi care se simte mai rău atunci când urci sau cobori scările ar putea fi un semn al genunchiului deteriorat, numit chondromalacia patellae.
Leave a Reply